نمونه ای دیگر از درماندگی دانشگاه
مدافعین دانشگاه می گویند:
"گلایه بعضی مسئولین از علوم انسانی مبنی بر عدم پاسخگویی به نیازها، عمدتاً یک گلایه ی تشریفاتی و تزئینی است. در واقع، باید گفت که مگر شما تاکنون مساله واقعیای را به دانشگاه ها و پژوهشگاه ها ارجاع دادهاید که الان از ناتوانی علوم انسانی در پاسخگویی به نیازها سخن میگویید؟ بنابراین، بحث بر سر این است که وقتی حکمرانی علمی نباشد، دانشگاهها به موجودات کم ارزش تبدیل میشوند و حداکثر، دیوانسالاری بیمار و مدرکگرا، آنها را به بنگاه صدور مدرک تبدیل می کند."
در اینجا یک مسئلة واقعی وجود دارد:
وقتی دولت مسئله ای را به دانشگاه ارجاع نمی دهد چرا دانشگاه به موجودی کم ارزش تبدیل می شود و در نهایت خود را مشغول صدور مدارک بی اعتبار می کند؟چرا دانشگاه توانایی هیچ واکنش دیگری ندارد؟
جالب است که حتی صدور مدرک های بی اعتبار دانشگاهی نیز تقصیر دولت است. اما آیا این واکنشی آکادمیک به دیوانسالاری بیمار دولتی است؟
دانشگاه یک موجود هوشمند و نماد فرهیختگی است و چنین واکنشی در برابر بی اعتنایی نهاد سیاست هیچ تناسبی با فرهیختگی و هوشمندی ندارد.
دانشگاه اگر ادعای توانایی حل مسائل واقعی کشور را دارد، همین بی اعتنایی نهاد سیاست نیز یک مسئلة واقعی است که دانشگاه باید برای آن راه حل داشته باشد. اصلا چرا دانشگاه معطل دولت است و چرا نمی تواند خودش مسائل واقعی را پیدا کند و راه حل آنها را بیان کند.
اینکه دانشگاه ناتوانی و مدرک گرایی خود را ناشی از بی اعتنایی دیگران می داند نمونه ای نادر از جمع بین درماندگی و خودبزرگ بینی است. همان داستان تکراریِ "ما راه حل مشکلات کشور را می دانیم اما کسی از ما نمی پرسد."