دکتر رضا صادقی

فلسفه علم و معرفت شناسی

دکتر رضا صادقی

فلسفه علم و معرفت شناسی

دکتر رضا صادقی
بایگانی
آخرین نظرات

فیلسوفان بدکردار

دوشنبه, ۱۰ دی ۱۳۹۷، ۰۹:۵۸ ق.ظ

 

نویسندگان کتاب «فیلسوفان بدکردار» این دیدگاه را نمی‌پذیرند که «اندیشه فیلسوف ربطی به شخصیت او ندارد». آنها به فلسفة تعلیم و تربیت روسو مثال می‌زنند که این تصور را ایجاد کرده که کودکان را به حال خود رها کنید تا خودشان به طور طبیعی رشد کنند و  بهترین تربیت برای کودکان این است که لطف کنیم و آنها را تربیت نکنیم تا خلاقیت های آنها از درون شکوفا شوند. نویسندگان «فیلسوفان بدکردار» معتقدند این برداشت از فلسفة روسو باید در کنار این دو واقعیت تاریخی قرار گیرد که پدر روسو او را در ده سالگی رها کرد و از شهر فرار کرد تا گرفتار قانون نشود و خود روسو نیز بعدها پنج پسر نامشروع خود را در یتیم خانه رها کرد و هیچ آدرسی از خود به جا نگذاشت. هر پنج فرزند روسو در شرایط سخت یتیم خانه های آن زمان از دنیا رفتند. اگر این واقعیت ها را بدانیم آن وقت این توصیه که کودکان را به حال خود رها کنید، سطحی و مبتذل خواهد شد.

 

 

نمونة دیگر نیچه است که مدام تکرار می کند که نوبت ابرانسان (سوپرمن) است و انسانهای ضعیف کنونی که از نظر او از میمون به میمونها شباهت بیشتری دارند بر اساس پیش بینی داروین باید از بین بروند. این سخنان نیچه وقتی به درستی درک می‌شوند که در کنار این واقعیت قرار گیرند که او فردی خوشیفته بود که کارهای خود را با نام دیونیسوس (خدای یونان باستان) امضا می‌کرد و در اواخر عمر ادعا کرد خدایی است که از آسمان به زمین آمده است و در نامه‌های خود می‌نوشت که پاپ را به زودی زندان خواهم کرد و ارزشها را تغییر خواهم داد و حاکم آلمان را شکست خواهم داد. این ابرانسان در یک نامه هم نوشت: «دستور داده ام جلسه ای از پادشاهان در رم تشکیل شود. می خواهم بدهم قیصر جوان را تیرباران کنند.» ص 129 اما این ابرانسان که قبلا حکم اعدام خدا را هم صادر کرده بود به این جلسه مهم نرسید. چون در مسیر هوس کرد اسبی را بغل کند و اسب او را به زمین زد و او کاملا دیوانه شد.

 

 

کتاب «فیلسوفان بدکردار» زن‌بارگی‌های تهوع‌آور برتراند راسل (نوة نخست وزیر بریتانیا) را نیز با تفصیل گزارش می‌کند و طرفداری او از اصل آزادی را توجیهی برای رفتارهای او با زنان می‌داند. راسل فلسفة تعلیم و تربیت هم داشت و دبستانی تاسیس کرد تا این فلسفه را روی فرزندان خود آزمایش کند. گزارش بلایی که او با روش تربیتی مخصوص به خود و بر اساس اصل آزادی بدون خدا سر فرزندان خود آورد نیز خواندنی است. 

فیلسوفان بدکردار تحلیلی فرویدی از نظریه‌های فلسفی است و دانشجوی فلسفه را قانع می‌کند که یک شیاد هم ممکن است با نام حکیم فلسفة اخلاق بگوید، اما شخصیتی شبیه راسل داشته باشد که برای ارضای غرایز خود به فلسفة اخلاق روی آورده است و از نسبیت ارزشها و آزادی سخن می‌گوید تا بتواند  از یبن دانشجویان خود ابزارهایی برای پلشتی های خود بیابد.

 

 

نایجل راجرز، مل تامپسون، 1393 فیلسوفان بدکردار، ترجمه احسان شاه قاسمی، نشر امیر کبیر تهران.

 

 

 

موافقین ۲ مخالفین ۰ ۹۷/۱۰/۱۰
رضا صادقی

نظرات (۳)

من خودم مدتی در جوهای روشنفکری بودم. چند ماه طول کشید تا متوجه شوم این مردان دنبال تنها چیزی که نیستند اندیشه است.
پاسخ:
 و هیچ آماری هم وجود ندارد از ذهن های پاکی که با پذیرش آنچه این افراد به عنوان اندیشه عرضه می کنند، تمام هستی خود را می بازند.
قربانی اصلی  جوانان جویای حقیقت هستند که این توهمات با مارک حقیقت به آنها عرضه می شود.

۱۷ دی ۹۷ ، ۱۷:۲۳ پلڪــــ شیشـہ اے
شبه انسان هایی که توهمات شان انسان را به وادی تاریکی و وحشت می کشاند.
جالب تر این که فلسفه خوانده های امروز ما برای صاحبان این تفکرات چونان ارزش و احترامی قائل اند ...
پاسخ:
فلسفه خوانده ها اغلب از سفسطه ها و مغلطه های موجود در این آثار بیش از دیگران خبر دارند

 و اذعان دارند که این دانش در غرب در تعامل با نهادهای قدرت تولید شده و تحت تاثیر شخصیت و نیازها و حتی غرایز فیلسوفان است. 

 این همه ارزش و احترامی هم که برای صاحبان این تفکر قائل اند 

بیشتر به دلیل درآمد و جایگاه اجتماعی حاصل از رواج این توهمات است.
 
۱۱ بهمن ۹۷ ، ۱۸:۱۷ فمنیست سابق!
بخش کوتاهی که درباره دوبوار در این کتاب آمده واقعا تکان دهنده است. من واقعا باور نکردم و رفتم سرچ کردم. مگر می شود کسی که به عنوان «مادر فمنیسم» شناخته می شود این گونه از زنان متنفر باشد و به دختران تجاوز کند؟
پاسخ:
اندیشه ای که این رفتار را تایید می کند شاید به این اندازه تکان دهنده نباشد اما خطر بیشتری دارد

بیشتر فمینیستها در فضای پست مدرن صحبت می کنند و معرفت و اخلاق را نسبی می دانند.

در این صورت اصلا رذیلت و فضیلت قابل شناخت نیست تا بتوان تنفر از زنان را منع کرد.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی